keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014, luukku 3

Joulukalenterin 2014 ensimmäinen mielipidekirjoitus!

Kun itse ratsastaa ratsastuskoulussa, ei nopealla miettimisellä keksi mitään epäkohtia. Jos taas olet oppinut ratsastamaan kotona omilla hevosilla vaikkapa vanhempien opetuksella, nopealla miettimisellä löytää ehkä triljoona epäkohtaa. Kaikilla on omat mielipiteensä, ja tässä tulee minun mielipiteeni. 

Monen mielestä se, että ratsastuskouluhevoset kiertävät kehää monta tuntia päivässä on väärin. Saattaahan se olla, mutta minä ajattelen asian kyllä siltä kannalta, että hevoset ovat tottuneet siihen. Esimerkiksi siellä, missä itse käyn, moni hevosista on jo vanhemman puoleinen. Esimerkiksi Bella on 20 - vaikka sitä ei sillä vauhdilla uskoisi! Monien mielestä hevoset stressaavat siitä, kun ratsastaja vaihtuu ja hevosia käsittelevät kokemattomat. Otetaan nyt esimerkiksi se ratsastus. Hevonen haluaa miellyttää ratsastajaa. Ajatelkaa nyt; jos niin iso eläin ei haluaisi ratsastajaa selkäänsä, se ei päästäisi sitä sinne. Toiseksi esimerkiksi voidaan ottaa se aloittelijoiden käsittely. On niitä hevosia ja poneja, jotka rrrakastavat harjausta ja pieniä lapsia. Jos hevonen on herkkä, eikä tykkää pienistä tai hoitelusta, ei täälläpäin ainakaan niitä pieniä laiteta sellaisten hevosten kanssa toimimaan. Muistakaahan se, me kaikki olemme olleet aloittelijoita joskus, joten kenenkään meistä ei pitäisi olla sitä mieltä, että pienet eivät osaa mitään. Olet ollut sellainen itsekin!

Kun mene tallille, kaikkien hevosten päät ilmestyvät korvat hörössä käytävälle. Kun laitan alkeiskurssilaisten kanssa heppoja kuntoon tunnille, ei kukaan äksyile. Ferrari joskus koittaa näykkäistä alkuun kokeillakseen, mutta sen jälkeen se on oikea pikkuprinsessa. Bella saattaa näyttää käytävälle äksyltä, mutta oikeasti se on tosi kiltti korvat tötteröllä - poni. Jos tuntihevoset olisivat vihaisia, ne seisoisivat koko ajan korvat luimussa ja näykkisivät jatkuvasti. Esimerkiksi Buli ja Anton muuttuivat yhdessä vaiheessa hiukan äksyiksi - ne siirtyivät parin viikon hermolomalle. Nyt ne ovat taas pieniä ja hyväntuulisia alkeisille sopivia harjoitteluponeja. 

Ainakin Ferrari on aina tunnilla pirteä. Ja Bella myös. Joni jaksaa ihmetellä katsomopäätyä. Ainakaan täällä ponit eivät ole tylsistyneitä kehänkiertäjiä.

Saattaahan se puomi vaikka syödä Pikku-Ferrarin!

Onhan niitäkin paikkoja, jossa ne tuntiponit ovat niitä tylsistyneitä kehänkiertäjiä. Mä en vain osaa nimetä yhtäkään.


Kommenttia tulemaan, lisää näitä vaiko ei?



3 kommenttia:

  1. "Ajatelkaa nyt; jos niin iso eläin ei haluaisi ratsastajaa selkäänsä, se ei päästäisi sitä sinne. "

    Väärin. Jos hevonen ei päästä ratsastajaa selkään, ihminen yleensä pakottaa sen siihen. Melkein kaikilla nuorilla hevosilla on ollut se vaihe kun ne ovat yrittäneet heittää ratsastaaa selästä päästääkseen siitä eroon, tai liikkuneet selkäännousussa jotta selkään ei pääsisi. Hevoset ovat kuitenkin huomanneet että sinne selkään mennään, vaikka mitä tekisi. Siitä pidetään kiinni/pistetään seinää vasten ja koulutetaan päivästä toiseen kunnes se huomaa että pakotietä ei ole; ratsastaja tulee selkään, teki sitten mitä tahansa. Jos se pukittaa ratsastajan alas, ratsastaja menee selkään takaisin ja koittaa pitää sen pään ylhäällä jotta se ei voi enää tehdä niin.

    Ennen pitkää hevonen nöyrtyy koska huomaa ettei voi sille mitään, että sillä ratsastetaan. Se siis valitsee mielummin tottelun, koska se on sille helpompi kuin se että sitä aletaan komentaa kovemmin, kun kuitenkin aina lopputulos on sama=ratsastaja selässä. Hevonen ei silti välttämättä pidä siitä että sen selässä ollaan, se on vain avuttomaksi opetettu ja tekee sen mistä tulee vähemmän ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tämäkin. Arvasin saavani kommenttia tuohon liittyen. Tiedän monta hevosta, jotka ovat tulleet tuohon päätökseen. Mutta myös niitä, mitkä ovat sitä mieltä, että se ratsastaja ei sinne kiipeä. Mutta, olisivatko hevoset reippaita ja iloisia, jos ne eivät haluaisi miellyttää ratsastajaa? Tuskimpa. Mielestäni iloiset hevoset ovat sitä kansaa, jotka haluavat miellyttää sitä ratsastajaa. Sitten on näitä korvat luimussa ja pukkeja -kavereita, jotka eivät ole asiasta ratsastajan kanssa samaa mieltä. Omien kokemuksieni perusteella jokaisen hevosen voi kouluttaa niin, että se tykkää tehdä töitä ja haluaa miellyttää ratsastajaa, mutta myös niin, että heppa on lopen kyllästynyt työntekoon ja haluaa vain ratsastajasta eroon. Olet oikeassa joidenkin hevosten kohdalla. Minä olen loppujen lopuksi suurimmaksi osaksi tavannut heppoja, jotka haluavat miellyttää sitä ratsastajaa. Kiitos kuitenkin mielipiteestäsi!

      Poista
  2. Tämä kannattaa lukea.
    http://koti.mbnet.fi/mikkoas/Johtajuus.htm

    Mukavaa joulun odotusta Nea

    VastaaPoista