perjantai 19. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014, luukku 19

Ohjeet haasteeseen löytyy täältä!

Sopivasti sattuikin tämä Blogitallin haaste, kun ideat ovat ihan totaalisen lopussa. En kuitenkaan usko, että tästä mitään loistavaa saadaan aikaan, mutta ainahan voi yrittää. 

Tai itseasiassa, saattekin kuulla sekä maanantain että tiistain tallirutiinit, niin saadaan tälle vähän pituutta! Kaikki kuvat tulevat olemaan kuvituskuvia ajoilta nakki ja muusi, ja ovat joko minun tai Empun ottamia. 

Maanantai

Mun tunti alkaa klo. 19. Meikäläinen tarvitsee aina ainakin 45 minuuttia siihen, että saan hevosen kuntoon, ja silloinkin tulee usein kiire, joten useimmiten mennään tallille jo ennen kuutta. Toinen syy siihen on se, että ehdin nähdä Jennaa, jonka tunti alkaa kuudelta. 

Ihan ekana katson listan, ja kirjoitan sen WhatsApp -ryhmässä Hennulle ja Maijalle tiedoksi. Sitten käyn hakemassa varusteet, mikäli heppa täytyy laittaa kuntoon, niinkuin yleensä täytyykin. Etenen ihan rauhassa, ja odottelen että poni suvaitsee tulla minun luokseni, en ryntää karsinan perälle hakemaan sitä. Sitten sidon sen kiinni. Ekana putsaan kaviot, mikäli selkäraukka on siinä kunnossa, että saan ne putsattua. Sitten selvitän harjan ja hännän. Ekana harjana käytän yleensä pöläriä, ja sitten jotain pehmeämpää. Välissä aina höpötän ja rapsuttelen ponia tai juttelen Maijalle ja Hennulle.

Ressu & minä kesällä 2014
Kun saan harjaus operaation, joka kesti n. 30 min, päätökseen, tsekkaan, etteivät suojat ole likaisia. Jos ovat, harjaan ne, ennenkuin laitan ne paikoilleen. Tässä välissä vaihdan ratsastussaappaisiin, mikäli ne eivät ole jo jalassani. Sitten laitan huovan, mahdollisen romaanin, ja satulan. Täällä huopa ja vyö ovat irti satulasta, joten laitan vyön kiinni. Ja jos ponille tulee kmpparit/gramaanit, laitan vyöhön lenkin, johon apuojien päät tulevat kiinni. Vyön kiristyksen jälkeen harjaan pään ja otan riimun pois. Sitten rasvaan suupielet, ja jos ponille tulee korvahuput, laitan ne. Sitten lämmitän kuolaimet ja laitan suitset. Sen jälkeen otan toppatakin pois päältäni, otan kypärän ja hanskat messiin ja olen valmis. Jos aikaa jää kovin paljon, aloitan jalustimien säädön jo tallissa.

Maneesissa kaarrossa kiristän ensin vyön, lasken sitten jalustimet ja säädän ne käsimitalla valmiiksi. Tosin mun kädet ovat niin lyhyet, että jalkkareiden pituus on käteni + 2-3 reikää... Sen jälkeen hyppään selkään ja tarkistan vielä vyön, ennenkuin lähden kävelemään. Kävellessäni "keventelen" jotta huomaan, jos jalustimet eivät olekaan hyvät. Lisäksi katson että ohjat (ja mahdollisesti gramaanit) eivät ole kierteellä. Koitan vielä satulavyön, jotta en varmasti putoa kesken matkaa.

Ferrari & minä loppukesä 2014
Ratsastuksen jälkeen joko jeesaan seuraavan ratsastajan selkään, tai löysään vyön ja nostan jalustimet. Mennään talliin aina yhtäaikaa muiden kanssa. Ensin vaihdan suitset riimuun, ja sitten riisun satulan. Otan suojat pois, ja riippuen siitä, onko poni märkä vai ei, harjaan tai pesen sen ja näin talvisaikaan heitän loimen niskaan. Päästän sen syömään iltaheiniä ja hoidan varusteet; irrotan huovan ja vyön satulasta sekä pesen kuolaimet ja vyön, Sen jälkeen pesen suitset ja satulan ja niputan suitset. Harjaan suojat ja putsaan harjat. Vien kamat satulahuoneeseen ja vyön kuivaushuoneeseen. Sitten vietän reilun vartin joko tallissa tai satulahuoneen taukotilassa. 

Kun äidin ryhmä tulee tunnilta, ekana otan kaikki viisi vyötä ja pesen ne. Sitten harjaan äidin ratsun suojat ja jos ehdin, pesen uistset ja satulan tai loimitan ponin. Vien muutaman muun tunnilta tulleen hevosen harjakassit ja satulavyöt paikoilleen, kun äiti tuo oman ratsunsa kamat. 



Tiistai

Tiistaisin tulen tallille suoraan koulusta. Jos pääsemme aikaisin ja ehdin käydä kaupassa/syömässä ennen puolta, menen linkillä tallille. Jos taas en ehdi, joko äiti heittää mennessään kotiin tai sitten kävelen. Jos tuun kävellen, saan suoraapäätä rynnistää talliin ja lähteä hakemaan ratsastajan kanssa varusteita. Sitten kökötän karsinan ovella ja odotan, josko ratsastaja tarvitsee apua. Nuo tosin ovat niin taitavia, etteivät ne apua yleensä tarvitse. Lyhyimmät saattavat tarvita apua satulan ja suitsien kanssa, muttei muuten. 

Sitten lähdetään maneesiin. Pidän ponista kiinni sillä aikaa, kun ratsastaja kiristää vyön ja laskee sekä säätää jalustimet. Sitten pidän satulaa toiselta puolelta vastaan, jotta ratsastaja pääsee kyytiin. Sen jälkeen odottelen, että ratsastaja säätää jalustimet loppuun, ja katson sitten, että ne ovat yhtä pitkät. Autan vielä satulavyön kiristyksessä.

Tunnin jälkeen joko vien ponin ratsastajan kanssa talliin, tai sitten ratsastaja jää auttamaan seuraavan kyytiin. Ensimmäisessä vaihtoehdossa odottelen, ja autan, jos ratsastaja pyytää. Useimmiten varusteet jäävät talliin odottamaan myöhempää ratsastajaa. Jos poni jatkaa, palaan talliin ja kysyn Sannilta, josko voisin teshä jotain hyödyllistä. Jos taas poni laitetaan pois, saan suoraan aloittaa auttamaan kuuden tuntilaisia. Sillä tunnilla ei paljoa taluttajia enää tarvita, mutta odottelen maneesissa silti, jos tarvitseekin. Usein ainakin laukkaan muutama kaipaa vielä taluttajaa, joten siinä vaiheessa päästään hölkkäämään.  Autan vielä laittamaan niitä heppoja pois ja saatan putsailla varusteita, ennenkuin lähden kotiin.



Tällainen on tallirutiinini aika pitkälti. Tosin joulutauon jälkeen maanantain tunti vaihtuu tiistaille, ja saankin alkaa laittamaan omaa ratsua tunnille heti pienten auttamisen jälkeen. Taas on aika kuvaton aika, koittakaa kestää :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti